Oplossingen

Storage & Back-Up

Elk bedrijf beschikt over een hele berg data die alleen maar zal stijgen in de toekomst. Die data sla je het liefst veilig en efficiënt op. Dat is waar storage en back-up van pas komen. Maar welke soorten storage bestaan er allemaal? En waar is een back-up dan juist handig voor?

Of beter: wat is storage & back-up?

Wat is storage & back-up?

Storage is een term die we vaak gebruiken voor hardware die verbonden is met verschillende computers die via bepaalde operaties data opslaan. Het gaat dan om hardware zoals harddisks en andere vormen van opslag die zelf geen computer bevatten.

Wanneer je een back-up maakt, dan maak je een reservekopie van alle belangrijke documenten en bestanden in je netwerk. Hierdoor voorkom je dat er iets verloren gaat wanneer er iets fout gaat. Denk dan aan hacking, cryptolockers, brand of diefstal.

Aan deze back-up heb je echter maar iets als die op de juiste manier en op het juiste moment gemaakt is en op de juiste plaats wordt opgeslagen.

Storage & back-up

3 soorten storage

Wat storage betreft, maken we het onderscheid tussen lokale, virtuele of cloud storage.

Lokale storage

Wat lokale storage betreft maken we het onderscheid tussen 2 soorten storage.

De eerste is een Storage Area Network, oftewel SAN. Een SAN zit vol harde schijven en bezit over een gigantische snelheid. Daardoor vinden je medewerkers de nodige data snel terug als ze het nodig hebben. De snelheid van een SAN maakt deze oplossing ideaal om je hoofdback-up in op te slaan. Je hebt namelijk niet veel tijd om je systemen terug op te starten als het moet.

De tweede vorm van lokale opslag is een Network Attached Storage, of NAS. Een NAS bestaat uit enkele harde schijven. Maar het systeem werkt veel trager dan een SAN. Dat maakt dat een NAS ideaal is voor archivering of een reserveback-up. Een NAS is doorgaans veel goedkoper dan een SAN. Maar je boet hard in qua snelheid, wat in veel bedrijven met een iets groter datanetwerk een cruciaal gegeven is.

Virtuele Storage

Stel dat je beschikt over 3 lokale servers. Elke server heeft nog wat ruimte vrij:

  • Server 1: 2 TB
  • Server 2: 3 TB
  • Server 3: 5 TB

In totaal komt dat neer op 10 TB

Een virtuele storage zorgt ervoor dat je de beschikbare ruimte op lokale opslagdevices samenvoegt in 1 virtuele storage.

Met andere woorden: 2, 3 & 5 TB zijn dankzij virtuele storage samengevoegd tot 10 TB. Wanneer iemand dus 6 TB opslagruimte nodig heeft, is dat geen probleem meer. Dat was voordien wel het geval. 

De cloud

In een cloud storage sla je gegevens op op hardware die op een externe fysieke locatie staat en toegankelijk is vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Je stuurt je bestanden door naar een dataserver in het beheer van je cloudprovider in plaats van naar eigen hardware.

Cloud Opslag Systemen omvatten over het algemeen honderden data servers die met elkaar verbonden zijn door een hoofdbesturing server, maar kan ook heel eenvoudig maar 1 systeem omvatten.

Het grote voordeel van de cloud is dat je geniet van een veilig en flexibel systeem. Je breidt je cloudopslag gemakkelijk uit eens je nood hebt aan een grotere opslag. Daarnaast zijn alle opslagsystemen steeds up-to-date, want daar zorgt je cloudprovider voor.

Bekende cloud storages zijn bijvoorbeeld Google Drive en Microsoft OneDrive.

De cloud kun je trouwens niet alleen inzetten om je bestanden in op te slaan. Je kunt de cloud ook gebruiken als back-up.

Waarom heb je een back-up nodig?

Een back-up is een absolute must. Steeds meer kmo’s zijn het slachtoffer van cybercriminaliteit. Het gevolg van zo’n aanval of van andere oorzaken is dat je mogelijk data verliest. En dat wil je te allen tijde voorkomen.

Een back-up zorgt er dan ook voor dat je in geval van dataverlies snel alle data kunt terugwinnen. Daarom is dit een essentieel onderdeel van disaster recovery.

Wij maken gebruik van Veeam: een van de beste aanbieders van back-ups. Zij slagen erin om je data niet enkel veilig te houden, maar slagen er bij dataverlies ook in om alles vliegensvlug te herstellen zodat jij ongestoord kunt verderwerken.

Kortom: een back-up is cruciaal voor een bedrijf aangezien een verlies van enkele uren, een dag of meer al substantieel financieel verlies kan veroorzaken.

Hier moet je vooral denken aan hacking, cryptolockers, acts of God, brand, overstroming,..

Doordat de back-up op een andere locatie staat en niet verbonden is met het netwerk, blijven al je bestanden veilig bewaard voor jou.

Bij back-up moet je dus altijd denken aan het 3-2-1 principe:

  • bewaar 3 kopieën van je data
  • bewaar 2 back-up kopieën op verschillende mediums
  • bewaar 1 back-up offsite.
Back-up - ECX
Security

Back-up, of toch nog een extra stap in je beveiliging?

Een goede back-up helpt dataverlies te voorkomen en kan je snel terug op de rails zetten na ransomware of andere malware infecties. Je kan bestanden, schijven of zelfs volledige servers terugzetten uit je back-up met de huidige back-up oplossingen. Met Veeam, onze aangeraden back-up partner, kan je zelfs nog een stap verder gaan.
Je kan je back-ups systematisch en geautomatiseerd controleren zodat je zeker bent dat je, wanneer je virtuele machines moet terugzetten, jouw applicaties ook starten.

Daarnaast kan je met Veeam niet alleen zorgen voor betrouwbare back-ups, maar ook virtuele servers repliceren. Dit betekent dat je jouw virtuele servers kan kopiëren naar andere fysieke servers, en zelfs naar Microsoft Azure of Amazon.

Je kan er dus voor zorgen dat je heel snel jouw servers terug online kan hebben, in je eigen datacenter of in de cloud.

Deze stappen, en nog veel meer omschrijven we in een Disaster Recovery Plan. Voor de uitwerking van dit plan, en voor andere vragen staan we uiteraard klaar om u te helpen.

Archiving

Last but not least is er ook nog archiving.

Vaak ten onrechte bestempeld als de fase op het einde van een proces, is archivering het terrein bij uitstek waar gestructureerde data (data opgeslagen en geordend in databases) en ongestructureerde data (e-mail, documenten, social media content) elkaar in een ideale situatie zodanig aanvullen dat data management kan worden bereikt: de situatie waarin alle informatie op het juiste moment voor de juiste persoon voor de juiste gelegenheid beschikbaar en toegankelijk is.

Zo wordt data archiving vooral gebruikt om een onderscheid te maken tussen data die direct nut heeft voor de dagelijkse bedrijfsvoering en overige data. De een moet altijd direct beschikbaar en toegankelijk zijn. De rest kan ergens anders offline of in de cloud opgeslagen zijn, tot de afgesproken bewaartermijn is verstreken.

Let wel op, want archiveren is niet bewaren! Bewaren is het onbeheerd opslaan terwijl er in archivage de waarde van data wordt bepaald, relevante gegevens worden geselecteerd, bewaartermijnen worden geïdentificeerd en maatregelen ter bescherming van gegevens worden opgesteld.

Archivage is ook geen back-up! Het is namelijk de bedoeling om in archivage te kunnen werken in enkele gegevens terwijl je in back-up grote blokken opslaat en wegzet en vooral bedoeld is op herstel na een systeemfalen. Kortom: in een archief kun je werken, van de data in een back-up blijf je meestal af.

Archivage moet men niet pas aan het einde van een proces doen. Voor ongestructureerde data geldt dat hoe eerder bekend is waarvoor ze dienen hoe beter de waarde van die data kan bepaald worden. Daardoor kan ze beter beschermd worden.

Databekabeling
Nadenken over storage & back-up

Dacht jij al eens na over storage, back-ups en archivage?

Wat waren je bevindingen? ECX is gespecialiseerd in efficiënte storage-oplossingen die je werk een stuk gemakkelijker maken. Contacteer ons voor meer informatie!

Contacteer ons

Benieuwd wat ECX voor jou kan betekenen? Neem nu vrijblijvend contact op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder