Oplossingen

Netwerk & Security

De communicatie tussen twee of meer computers wordt verzorgd door “het netwerk”. Die communicatie verloopt via netwerkkabels of via een draadloos netwerk.

Maar ook veiligheid is een cruciaal onderdeel hierin, net zoals de snelheid van al de verbindingen op het netwerk.

Bij ECX helpen we je deze complexe omgeving grondig te onderzoeken en aan te passen waar nodig. Op die manier garanderen we naast snelheid ook optimale veiligheid.

Netwerk & Security bestaat uit 3 grote onderdelen waarop allemaal een antwoord dient gegeven te worden:

 • netwerk
 • security
 • back-up

Op de rest van de pagina geven we je een beeld van welke elementen daarin belangrijk zijn. Elk onderdeel kan ECX uitgebreid en professioneel verzorgen.

Netwerk

Routing

Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld het internet met jouw bedrijfsnetwerk (intranet), en pakketten data van het ene naar het andere netwerk verzendt.

Routers zijn simpelweg de missing links tussen de verschillende segmenten van je netwerk, zowel intern als extern.

IT network - ECX
IT switching - ECX

Switching

Een switch is een apparaat in de infrastructuur van het netwerk dat toestellen met elkaar verbindt door het ontvangen, verwerken en doorzenden van ontvangen datapakketten. Een switch kan zowel ethernet als fibre channel of andere typen netwerken verbinden tot 1 homogeen netwerk.

Er bestaan unmanaged en managed switchen.

Aan een unmanaged switch valt niets in te stellen, de installatie is dan ook zeer eenvoudig.

Een managed switch daarentegen brengt wat meer segmentatiemogelijkheden met zich mee.

Enkele mogelijkheden van een managed switch zijn:

 • QoS (Quality of Service): hier bepaalt men welk verkeer prioriteit heeft over ander verkeer, bijvoorbeeld VoIP-telefonie krijgt voorrang op gewoon gegevensverkeer aangezien we niet willen dat er pakketten niet geleverd worden en het gesprek onverstaanbaar is.
 • VLAN’s (Virtuele LAN’s): een switch kan deel uitmaken van verschillende VLAN’s en zo als het ware verschillende virtuele switches maken tussen bijvoorbeeld dataverkeer en VoIP-verkeer.
 • Flow control: dit kan bandbreedte beperken voor bepaalde poorten van de switch. Je kunt bijvoorbeeld je bezoekersnetwerk beperken in bandbreedte om je eigen medewerkers prioriteit te geven.
 • Monitoring: dit kan de statistieken van het verkeer bekijken zodat jij het kunt analyseren om je netwerk te optimaliseren.

Kortom: dankzij managed switches zorg je ervoor dat het netwerkverkeer gemonitord en geoptimaliseerd wordt. Op die manier geniet elk proces van de snelheid die het moet krijgen.

Netwerk management

Een gecentraliseerd netwerk management helpt je om toestellen en diensten in het netwerk te beheren via 1 console (single pane of glass).

Zo weet je wanneer je netwerk toe is aan nieuwe switches en kun je snel en gemakkelijk nieuwe applicatie-installaties doorvoeren naar verschillende toestellen.

Storage & back-up

Media conversion

Een netwerk bestaat vaak uit verschillende mediatypes zoals koper Ethernet en fiber bekabeling. Media converters zijn toestellen die het mogelijk maken om deze 2 media types met elkaar te verbinden. Hierdoor nemen ze in vele netwerken een belangrijke plaats in tussen oudere en nieuwere systemen.

Wifi

Wireless networking is een van de hoekstenen van moderne communicatie en samenwerking. Niemand kan zich nog een leven zonder wifi inbeelden.

Hierdoor kan je een kostenefficiënte WLAN maken om met jouw collega’s en de buitenwereld te connecteren onafhankelijk van hun of jouw locatie.

Geoptimaliseerde wifi biedt je de voordelen van een gestroomlijnde manier van werken. Dit is in veel bedrijven nog altijd dé manier om sneller en efficiënter te werken en zelf tijd te besparen.

Nadenken over storage & back-up
De types cloud computing - ECX

Kwalitatieve internetconnectie

Efficiënt werken staat of valt tegenwoordig met de kwaliteit van je internetconnectie. Maar wifi laat het nu en dan wel eens afweten.

Om een perfecte draadloze ervaring te garanderen, zorgen we onder andere voor:

 • razendsnelle access points;
 • een vlotte overgang tussen access points;
 • centraal beheer over verschillende vestigingen;
 • meerdere netwerken, waaronder ook voor je bezoekers.

Voor vlekkeloze internetverbindingen werken we met Extreme Networks (voorheen AeroHive) en Ubiquiti Networks.

Databekabeling

Een uitstekende databekabeling en het selecteren van het juiste type kabels is uiteraard de basisbouwsteen van uw netwerk. Het patchen en afmonteren van uw ethernet bekabeling geven we graag uit onze échte specialisten. Daarom werken we sinds 2 jaar nauw samen en doen we vaak beroep op de Mechelse firma Loggratech.

Databekabeling
Computer

Security

Firewall

Een goede firewall is onmisbaar vandaag. Steeds meer kmo’s vallen ten prooi aan cybercriminelen. Jij moet er zeker voor zorgen dat het jou niet overkomt!

Maar wat is nu precies een firewall en waar moet je op letten?

Een firewall controleert zowel het dataverkeer dat binnenkomt als het verkeer dat buiten gaat. Het is een (virtuele) muur tussen het interne netwerk en de buitenwereld en/of andere interne segmenten, zoals bijvoorbeeld het datacenter.

Toch hebben ook individuele computers of andere endpoints die achter een firewall staan nog altijd hun eigen beveiliging nodig.

De laatste jaren heeft de firewall een ontwikkeling doorgemaakt die je extra mogelijkheden biedt, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Meer weten? Neem nu contact op!

SSL/VPN

Tegenwoordig moet je netwerk snel, flexibel en betrouwbaar zijn, zo ook voor mensen die op verplaatsing werken. Zij moeten op elk moment, vanuit elke plaats en vanop elk toestel. Indien je met een on-premise oplossing werkt heb je zeker een SSL/VPN nodig om de beveiliging en connectiviteit te leveren via een webbrowser of mobiel toestel.

Helpdesk nodig? - ECX

Intrusion Detection & Prevention

Aanvallen gebeuren op alle lagen van het netwerk. Intrusion Detection & Prevention technologieën kunnen een grondige inspectie uitvoeren op alle lagen van je netwerk.

Eens een aanval of een abnormaal gedrag ontdekt is, kan een alarm gestuurd worden naar de administrator. Die kan vervolgens de juiste stappen ondernemen om datalekken en hacking te voorkomen.

WAF (Web Application Firewall)

Een Web Application Firewall is specifiek ontworpen om jou te beschermen tegen dataverlies, application layer DDoS en gekende en voordien ongekende zero-day attacks.

Een Web Application Firewall is verschillend van een gewone firewall. Een WAF is geschikt om content van een specifieke website te filteren waar dat een firewall dient als een beveiliging tussen servers.

Kortom monitort een WAF je hele netwerk proactief op signalen die kunnen wijzen op toekomstige cyberaanvallen. Op die manier ontvang je tijdig een waarschuwing en kun je de aanval voorkomen.

Network & Security: Firewall - ECX
IT-audit door ECX? Ontdek hier de voordelen!

Authenticatie/multi factor authentication (MFA)

De recente gevallen van identiteitsdiefstal en bedrijfsfraude heeft de verantwoordelijkheid van een bedrijf en de bescherming van de gevoelige gegevens onder aandacht gebracht. Ook de GDPR-wetgeving van 25 mei 2018 speelt hier een grote rol in.

Men kan niet langer blind blijven voor de zwakte van statische wachtwoorden en dus dienen organisaties meer en meer over te schakelen van wachtwoordgerichte naar sterke authenticatieoplossingen.

Dit stelt hen in staat om geïdentificeerde gebruikers veilig te authenticeren. Denk hierbij aan je bankverrichtingen die je via een token kan doen online, of via je duimafdruk op je gsm.

Door een combinatie van authenticatiefactoren te vragen, beperk je het risico op hacking drastisch. Vaak is dit een combinatie van

 • wie je bent (username);
 • wat je kent (wachtwoord);
 • wat je hebt (duimafdruk).

Endpoint security

Anti-spam

E-mail is cruciaal voor jouw communicatie, maar kan je bedrijf blootstellen aan een variëteit van gevaren. Anti-spam gaat binnenkomende e-mails analyseren en classificeren als ‘spam’ of ‘normaal’.

Dit doen ze door bepaalde patronen te herkennen: woorden die vaak in spam voorkomen zoals ‘viagra’ of ‘sex’ voornamelijk als ze in het onderwerp staan, bijlage met dubbele extensies (bijvoorbeeld: lol.txt.exe) of een groot aantal berichten die vrijwel identiek zijn maar verschillende afzenders hebben.

IT outsourcen

Antivirus

Een van de gevaren voor je IT-omgeving zijn cyberaanvallen. Antivirus beschermt je bedrijf tegen virussen, zombies, spam, phishing en andere aanvallen.

Dit doen ze door bestanden te onderzoeken om te zoeken naar virussen die overeenkomen met definities uit een lijst van bekende virussen. Daarnaast identificeert de software verdacht gedrag dat op een risico of cyberaanval kan wijzen.

Back-up

Back-up wordt hier al uitgebreid besproken maar heeft in security ook zijn nut. Denk aan het back-uppen van je firewall-regels. Echter is het ook belangrijk om te zorgen dat je back-up apart staat van je netwerk zodat bij een eventuele cryptolocker je back-up direct kan teruggezet worden zonder losgeld te moeten betalen of imago-, financiële en productieschade van je bedrijf.

Back up - ECX
Managed it-services

Klaar voor een veilig netwerk?

Zo zie je maar. Er komen heel wat factoren kijken bij een snel en veilig netwerk. Er steekt veel werk in om het overzicht te bewaren. Nood aan een partner die jouw netwerk verzorgt? Contacteer ECX!

Contacteer ons

Benieuwd wat ECX voor jou kan betekenen? Neem nu vrijblijvend contact op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder