Oplossingen

Samen kiezen voor hybride, cloud, on premise

Een IT-infrastructuur is iets waar je grondig over moet nadenken. Elke manier van werken heeft zijn voor- en nadelen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je eindigt met de juiste oplossing, niet de beste oplossing. Daarin staan we je graag bij.

Wat IT-infrastructuren betreft maken we het onderscheid tussen on premise, cloud & hybride systemen.

Hybride IT

Bedrijven vertrouwen steeds meer op de cloud. Traditionele interne datacenters worden een uitstervend ras. Gartner voorspelt dat in 2025 zo’n 80% van alle bedrijven hun interne datacenters gesloten heeft, en in plaats daarvan naar een cloud- of colocatie model is overgestapt

Niemand weet echter precies naar welke diensten er vraag zal zijn in de toekomst. Dus hoe zorg je dan dat jouw IT-infrastructuur en jouw klanten er klaar voor zijn? Heb je cloud, colocatie of een combinatie van de twee nodig?

Nadenken over storage & back-up

Wat is hybride IT?

Hybrid IT mag je gerust de overtreffende trap van hybride cloud noemen. Het is eigenlijk de combinatie van private en public clouds, met elkaar verbonden door een gestandaardiseerde technologische oplossing

Of anders gezegd: een IT-infrastructuur waarvan je zelf eigenaar bent (of die je exclusief van een leverancier afneemt), gecombineerd met een IT-infrastructuur die voor iedereen open staat.

Een concreet voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het gebruik van bedrijfseigen applicaties in een private cloud gecombineerd met het gebruik van Microsoft Office 365, waarbij je bestanden opslaat in SharePoint Online of OneDrive.

Waarom kiezen voor hybride IT?

Hybride IT is ontstaan als gevolg van de continu veranderende markt. Cloud computing verhoogt de efficiëntie, flexibiliteit en samenwerking, maar een volledige migratie naar de cloud is niet voor elke organisatie mogelijk of noodzakelijk

Hybride IT staat je toe om een omgeving te creëren die voldoet aan strenge beveiligings- en prestatievereisten, maar biedt je toch de nodige flexibiliteit en budgettaire troeven van een publieke cloud.

De belangrijkste voordelen op een rij

  • Je combineert de veiligheid van on premise met de voordelen van een cloud.
  • Standaardapplicaties kan je moeiteloos overhevelen naar de cloud.
  • Back-ups en updates gebeuren automatisch.
  • Je data is overal en altijd beschikbaar: jouw medewerkers kunnen altijd en van eender waar inloggen op jouw veilige omgeving.
  • Gegevens en applicaties zijn niet langer gekoppeld aan één toestel.
  • De intelligente security van de cloud en die van on premise maken beveiliging betrouwbaarder.
  • Schakel naadloos tussen cloud en on premise: je geniet van een verhoogde snelheid en flexibiliteit, controle en veiligheid en bent snel wendbaar in een snel veranderende digitale wereld.
Computer
Storage & back-up

Hoe start je met de migratie?

Voor de migratie naar hybride IT dient eerst nagegaan te worden welke componenten binnen de organisatie blijven en welke in de publieke cloud worden ondergebracht

Hier komen uiteraard zowel technische als juridische privacyaspecten bij kijken. Bovendien moet er worden onderzocht wat de omvang van jouw dataverkeer is en welke interacties er plaatsvinden. 

Veel bedrijven starten met een migratie van de Office- en e-mailtoepassingen naar de cloud. Maar de mogelijkheden gaan uiteraard veel verder.

Schakel de hulp in van een professionele IT-partner

Een betrouwbare IT-infrastructuur is de hoeksteen van elke onderneming. Vertrouw op een partner met voldoende expertise die samen met jou elk detail in kaart brengt en je hybride IT-omgeving kan uittekenen en implementeren, volledig afgestemd op de noden en wensen van jouw bedrijf en haar toekomst.

Contacteer ons voor meer informatie over je eigen hybride IT-infrastructuur!

Kiezen voor Hybrid it

Cloud

Steeds meer bedrijven vinden hun weg naar de cloud. Waar we vroeger voornamelijk gebruik maakten van lokale zaken, zoals: lokale servers, lokale opslagruimte, lokale software, enz.., kiezen we vandaag vaker voor de cloud die alles via het internet regelt. Hierdoor draaien je systemen niet alleen efficiënter, je hebt ook steeds de mogelijkheid om cloud services uit te breiden naargelang je bedrijf groeit.

De types cloud computing - ECX

Er zijn 3 types cloud computing

Cloud computing bestaat in verschillende vormen en maten. 

De eerste is een volledig public cloud. In dat geval stap je volledig af van lokale infrastructuur en ga je aan de slag met hardware & software beheerd door de cloudprovider. Alle interacties met zo’n cloudplatform verlopen via een webbrowser. 

Bekende voorbeelden van de public cloud zijn o.a.:

  • Office 365
  • Salesforce
  • Google Drive

De public cloud zorgt ervoor dat je soft- en hardware altijd: 

  • up-to-date is;
  • flexibel werkt;
  • schaalbaar blijft;
  • en vooral kostenefficiënt is.

Het andere uiterste van het cloud spectrum is de private cloud. Die is enkel toegankelijk voor de medewerkers binnen je organisatie. In zo’n gevallen kun je ervoor kiezen om de cloud te beheren op een lokaal netwerk. Maar je kunt evengoed het beheer laten verzorgen door een externe partij

Let wel op! Het onderhoud van private cloud moet door de eigenaar worden uitgevoerd.

En dat ben jij!

De private cloud biedt dezelfde flexibiliteit, schaalbaarheid en efficiëntie als de public cloud, maar dan zonder de nadelen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je geen controle hebt over je data of beveiliging. Wanneer je voor een private cloud kiest zal het prijskaartje wel wat hoger zijn dan bij de public cloud.

En dan is er nog the best of two worlds: de hybrid cloud. Hier maak je zowel gebruik van een public als een private cloud. Er zijn twee belangrijke redenen om een hybride cloud in te zetten:

  • Je hebt maar een beperkte ruimte om de servers van je private cloud te plaatsen, en je wilt de nodige extra ruimte aanvullen met de openbare cloud;
  • Je wilt bepaalde gevoelige data liever op een private cloud opslaan. 

Wat zijn de voordelen van de cloud?

Ten eerste is een cloud gemakkelijk uit te breiden. In de beginjaren van je bedrijf start je bijvoorbeeld met een kleinere cloud. Maar eens je bedrijf begint te groeien, groeit de cloud mee. Naarmate je oude, kleinere cloud volzet raakt, kies je er gemakkelijk voor om extra capaciteit te voorzien.

Maar een cloud werkt ook kostenbesparend. Je moet geen hardware en IT-departement inschakelen om je opslag te beheren en onderhouden. Je betaalt enkel voor het stuk cloud dat je effectief nodig hebt. 

Meestal is de cloud ook een veilige optie. De servers van een cloud bevinden zich bij een externe firma die gespecialiseerd is in deze oplossing. De kans is groot dat zij meer afweten van cloud security en dat je data dus veilig bewaard wordt.

Ten slotte is het een eenvoudig systeem om te implementeren. De cloud is namelijk overal toegankelijk, zolang je beschikt over een apparaat dat verbonden is met het internet.                            Dit maakt ook dat jouw medewerkers eender waar en wanneer kunnen werken. Het maakt telewerken dus een stuk eenvoudiger. 

Er zijn echter wel een paar consequenties verbonden aan cloud computing die toch moeten overwogen worden voordat je een definitieve keuze maakt.

In een public cloud heb je geen controle over waar je data opgeslagen staat en welke privacy wetgevingen gelden in dat land. Daarom is het niet aangeraden om gevoelige gegevens in een public cloud op te slaan. 

Indien je meer vragen hebt over de GDPR in de public cloud kan je hiervoor altijd bij één van onze werknemers terecht.

Elk bedrijf is anders en heeft andere informatiestromen om te verwerken. Afhankelijk van hoe die van jouw bedrijf eruit ziet, zal de cloud al dan niet een goede oplossing zijn.

IaaS (Infrastructure as a Service) wordt bijvoorbeeld vaak aangehaald als een mogelijkheid om in de cloud te implementeren. Naar onze mening is dit enkel doenbaar voor heel kleine of heel grote omgevingen. Onze engineers kunnen je hierin verder helpen.

KMO’s met 10 tot 30 virtuele servers daarentegen, moeten een grondigere oefening maken. Dit hangt vooral af van:

  • interne kennis;
  • de uitbouw van je netwerk en server room;
  • je geoorloofde downtime;
  • je nood aan flexibiliteit;

Bij onze grotere klanten voeren we telkens een studie uit die altijd een andere uitkomst kan hebben. Daarom trekken we bij ECX niet graag altijd dezelfde kaart. Wij spelen met de juiste oplossing als inzet.

Werken in de cloud

Wil je weten of jouw KMO geschikt is voor de cloud?

Ben je niet 100% zeker of en welke cloud oplossing ideaal is voor jouw situatie? Maar wil je flexibiliteit, standaardisatie, thuiswerk, virtueel vergaderen, document sharing, duurzaamheid,…. dan is de cloud echt wel het overwegen waard.
Contacteer ons! Samen gaan we op zoek naar de juiste oplossing waar je bedrijf ten volle van kan profiteren!

On premise

De cloud is tegenwoordig niet weg te denken uit de IT-wereld. Het lijkt alsof iedereen ermee aan de slag gaat.

Maar sommige ondernemingen werken met eigen lokale servers. Zij werken on premise.

Computer werken

Wat betekent on premise werken?

Een bedrijf dat on premise werkt, heeft een eigen server in het bedrijfsgebouw. Alle gegevens worden bewaard op die server. Software staat dan ofwel op de server, ofwel op de toestellen van de medewerkers.

Je hebt in principe enkel toegang tot de bestanden en software op de server als je computer ermee verbonden is – op kantoor dus. Er bestaan echter manieren om ook toegang via internet mogelijk te maken, zoals VPN of RDP.

Letterlijk vertaald betekent “on premise” in het Nederlands “op locatie” of “ter plaatse”. Wanneer iets dus on premise staat of gebeurt, wordt er verwezen naar de eigen locatie. 

In een bedrijfscontext kan je dit zien als de fysieke ruimte van het eigen bedrijf. Wanneer we over software spreken, betekent een installatie on premise dat de software binnen de eigen IT-infrastructuur wordt geplaatst. Je installeert hierbij de software op de eigen servers. Bij cloud computing is dat niet het geval: daar maak je gebruik van externe servers.

Installatie op eigen servers

Doordat de installatie op de eigen servers plaatsvindt, zijn bedrijven met on premise-software ook zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, beschikbaarheid en het beheer van hun systeem.

Dat betekent dat er meestal een eigen IT-afdeling nodig is, die een deel van de werktijd besteedt aan het beheer van de infrastructuur en de software. Al staat deze afdeling er meestal ook niet alleen voor. Bijna altijd biedt de leverancier van de software ook na de implementatie nog bepaalde onderhoudsdiensten aan.

Vooral softwarepakketten die al lang op de markt zijn worden nog veel on premise geïnstalleerd. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • documentenbeheer (DMS)
  • Enterprise Resource Planning (ERP)
  • Customer Relationship Management (CRM)

De reden hiervoor is dat deze pakketten toch vaak de echte kernprocessen van een bedrijf beheren, en bedrijven door een lokale installatie meer controle hebben over deze processen.                     

Aan de andere kant is er vaak een grotere initiële investering nodig, en worden niet in elk geval mobiele apparaten en wearables ondersteund. 

Databekabeling

Voor- en nadelen van on premise

Voordelen

Kosten

Resulteert op de lange termijn in minder hoge kosten.

Beveiliging

De beveiliging van data is in handen van de eigen organisatie.

Personalisatie

Eenvoudig te personaliseren.

Implementatie

De eigen organisatie heeft meer controle over het implementatieproces.

Nadelen

Kosten

De initiële investering kan meer risico inhouden.

Ook de (aankop van) hardware en IT-hulpmiddelen voor de implementatie brengen kosten met zich mee.

Beveiliging

Niet alle organisaties hebben voldoende kennis in huis om adequate databeveiliging te garanderen.

Personalisatie

Personalisatie kan leiden tot een langere implementatietijd.

Personalisatie kan problemen als de leverancier de software verder ontwikkelt.

Implementatie

Het implementatieproces kan langer duren.

We zeiden het al eerder: elke vorm heeft voor- en nadelen.

On premise heeft het voordeel dat het personaliseerbaar is en je zelf alles in beheer hebt. Jij bent heer en meester. Maar dat is tegelijk ook een nadeel. Want jij staat constant in voor updates en veiligheid van het systeem. Daarnaast brengt on premise vaak zware investeringen met zich mee.

De cloud vereist geen zware investeringen in servers, want daar werk je met een abonnementsformule die je naar keuze kunt uitbreiden indien nodig. Je staat zelf niet in voor de updates van het systeem, waardoor je gegarandeerd altijd met de meest recente versie werkt. 

Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de cloudprovider. Als er iets fout gaat, heb je het zelf niet in de hand. 

Hybride IT combineert on premise en de cloud. In een hybride systeem zet je bepaalde data op een eigen lokale server of opslag. Andere data verhuis je dan weer naar de cloud. Het grote voordeel van on premise ten opzichte van de cloud is veiligheid. Zeker in geval van gevoelige gegevens wordt er vaak de keuze gemaakt om die op een eigen server op te slaan.

Benieuwd welke vorm van opslag ideaal is voor jouw bedrijf? Contacteer ECX voor meer informatie!

Contacteer ons

Benieuwd wat ECX voor jou kan betekenen? Neem nu vrijblijvend contact op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder